Strogi uslovi za pozajmice

Bez autora
Jul 24 2011

Ne možemo da vam odobrimo dozvoljeni minus, jer je firma u kojoj radite iskazala gubitak prošle godine. Ovim rečima službenik jedne banke obrazložio je našoj sugrađanki razlog zašto je njen zahtev za obnavljanjem pozajmice - odbijen. Dok neke banke „mame“ nove klijente odobravanjem minusa na rok od dve godine, umesto jedne, kao i iznosima koji daleko premašuju prosečnu platu koja leže na račun, druge pooštravaju proceduru. Tako je, u drugoj banci, klijent čekao ravno deset dana na odobrenje dozvoljenog minusa. Za razliku od sugrađanke, koja radi u neprofitabilnoj firmi, on je imao sreće, ali je prethodno morao da odgovori na milion pitanja, kao da zahteva stambeni kredit, a ne pozajmicu u visini plate. Da li imate automobil? Na koga se vodi fiksni telefon čiji račun plaćate? Da li vam je supruga zaposlena... O poslodavcu ga, pak, nisu ništa pitali. Na zahtev da mu pojasne zašto procedura traje toliko dugo, dobio je odgovor da banka prikuplja sve podatke o klijentu, a potom poštom to šalje svojoj centrali na dalju obradu. Centrala se, inače, nalazi u istom gradu.

Strogi uslovi za pozajmiceNe možemo da vam odobrimo dozvoljeni minus, jer je firma u kojoj radite iskazala gubitak prošle godine.

Ovim rečima službenik jedne banke obrazložio je našoj sugrađanki razlog zašto je njen zahtev za obnavljanjem pozajmice - odbijen.

Dok neke banke „mame“ nove klijente odobravanjem minusa na rok od dve godine, umesto jedne, kao i iznosima koji daleko premašuju prosečnu platu koja leže na račun, druge pooštravaju proceduru.

Tako je, u drugoj banci, klijent čekao ravno deset dana na odobrenje dozvoljenog minusa. Za razliku od sugrađanke, koja radi u neprofitabilnoj firmi, on je imao sreće, ali je prethodno morao da odgovori na milion pitanja, kao da zahteva stambeni kredit, a ne pozajmicu u visini plate. Da li imate automobil? Na koga se vodi fiksni telefon čiji račun plaćate? Da li vam je supruga zaposlena... O poslodavcu ga, pak, nisu ništa pitali.

Na zahtev da mu pojasne zašto procedura traje toliko dugo, dobio je odgovor da banka prikuplja sve podatke o klijentu, a potom poštom to šalje svojoj centrali na dalju obradu. Centrala se, inače, nalazi u istom gradu.

Redovna primanja po tekućem računu obavezan su uslov za dobijanje dozvoljenog minusa u bilo kojoj banci. Uobičajen uslov je i da pozajmicu po računu mogu da zatraže klijenti kojima je na račun „leglo“ bar tri plate ili penzije. Izveštaj iz Kreditnog biroa treba da bude pozitivan, a uglavnom se odobrava pozajmica u visini prosečnog mesečnog prihoda.

Posle najčešće godinu dana korišćenja, banke zahtevaju da vlasnik tekućeg računa bude „u plusu“ bar 24 sata, kako bi ovu pozajmicu mogao da produži na novih 12 meseci. Neke banke to rade automatski, dok neke zahtevaju da se podnesu papiri kao za prvo odobravanje ovog prekoračenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik